ładowanie

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Avant-garde Dinner - Marinetti, Futurismi, and the Futurist Banquette

F. T. Marinetti, Akcja, 1915-16 (?)

Avant-garde Dinner - Marinetti, Futurismi, and the Futurist Banquette

O zmianach nie tylko w sztuce, ale także w działaniach człowieka, jego mentalności i nawykach, a przede wszystkim w kuchni opowie dr Marja Härmänmaa na kolejnym wykładzie Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk.

Futuryzm włoski został zapoczątkowany przez pisarza Filippo Tommaso Marinettiego w 1909 roku. Intencją twórcy ruchu było nie tylko odnowienie sztuki, ale również zrewolucjonizowanie krajobrazu czy nawet mentalności i nawyków człowieka. Co więcej, program futuryzacji zawierał także projekt nowej kuchni i kultury kulinarnej. Jak wyglądała awangardowa kolacja, jakie serwowano na niej dania i jakie były cele rewolucji kulinarnej Marinettiego – to są pytania, na które spróbuje odpowiedzieć dr Marja Härmänmaa.


Sala kinowa Muzeum Narodowego w Warszawie | Warszawa, Al. Jerozolimskie 3, g. 17:00

Powrót do listy wydarzeń